Na każdym świątecznym stole obowiązkowo pojawić muszą się i świąteczne potrawy. Takie, których nie jadamy na co dzień, które kojarzą nam się tylko z tym cudownym, magicznym czasem i za którymi tęsknimy przez resztę roku. Duńczycy mają i swoje specjały, jak i przekąski, które możemy znaleźć w sklepach dopiero od grudnia i które znikają z półek po świętach, by móc tęsknić za nimi przez następne 11 miesięcy. Co to takiego? Przeczytajcie sami!


Danie główne

Na duńskim wigilijnym stole bardzo często króluje flæskesteg czyli, kawałek pieczonej świni w skórze, lub andesteg, czyli pieczona kaczka. Prócz tego nie może zabraknąć brunede kartofler, czyli gotowanych ziemniaczków w karmelizowanym cukrze. Do tych wszystkich pyszności, oczywiście rødkål i brun sovs – czerwona kapusta i brązowy sos.

Po głównym posiłku przychodzi czas na deser, a także przekąski!



Deser

Risengrød


Ten deser to właściwie nic innego, jak znanym nam wszystkim ryż na mleku. Po latach jednak dostał nową formę i po zmieleniu go, dodaniu migdałów i śmietany, powstał Risalamande.

Risalamande

O Risalamande i mandelgave pisaliśmy już w poprzednim świątecznym wpisie. Jest to przepyszny, tradycyjny duński deser z ryżu, gęstej śmietany, migdałów, często polany sosem z wiśni. Co tu więcej mówić, jeżeli będziecie mieć okazję go spróbować, nie zastanawiajcie się! Pychota!

Pebernødder

Pieprzowe orzeszki, gdyż taką noszą nazwę w języku Duńskim, to również głęboko zakorzeniona tradycja świąteczna w Danii. Ciasteczka pieczone były wraz ze świątecznym chlebem, do którego resztek ciasta dodawało się przyprawy (były tak drogie, że generalnie kupowało się je tylko na święta) po czym rulowało w małe kuleczki, przypominające wyglądem orzeszki – stąd ich nazwa. Oczywiście teraz przepis na nie jest znacznie łatwiejszy, a głównymi składnikami jest mleko, cukier, mąka i tłusta śmietana.

Æbleskiver

Nazwa Æbleskiver oznacza po duńsku skrawki jabłka, co niekoniecznie przynosi nam na myśl pulchne kuleczki wyglądające, jak malutkie pączusie. Wprawdzie tradycyjne ciasteczka, a szczególnie ich nazwa wywodzi się jeszcze z czasów, kiedy Æbleskiver rzeczywiście robione były ze skrawków jabłek i mogły przypominać formę znanych nam racuszków. Z latami jednak przeistoczyły się w kuleczki robione na bazie ciasta do naleśników i w tym momencie nie dodaje się do nich nawet jabłek. Co ciekawe, Duńczycy posiadają specjalne patelnie do pieczenia tych słodkich pączusiów.

Vaniljekranse

Pieczenie waniliowych wieńców, ponieważ tak się nazywają, to także stara świąteczna tradycja. Ciasteczka wyglądają dosyć pospolicie i smakują jak zwykłe kruche ciastka, ale wyglądem miały przypominać świąteczne wieńce ozdobne, które wieszamy na drzwiach wejściowych. 

Jødekage

Żydowskie ciasteczka noszą swoją nazwę z czasów, kiedy ten typ kruchych ciastek sprzedawany był w żydowskich piekarniach. Przepis na ciasteczka zmieniał się z latami, lecz nazwa pozostała do dzisiaj. Często pieczone są w okresie Bożego Narodzenia i zasmakują tym, którzy uwielbiają cynamon. 


Alkohol

Gløgg 

Grzane wino swoje korzenie ma w Szwecji. Wyrabia się je podgrzewając czerwone wino, cukier, miód i dodając do tego imbiru, cynamonu, kardamonu i goździków. W kilku krajach, między innymi też w Danii, napój ten uważany jest za zdrowy i często spożywa się go podczas przeziębienia. Oczywiście, istnieją wersję alkoholowe, jak i bez alkoholowe. Jakie bardziej pomaga na przeziębienie? Duńczycy śmieją się w odpowiedzi. A Wy na to pytanie musicie już sami sobie odpowiedzieć 😉 

Julebryg

Ten termin odnosi się za to do rodzai piw, które wysyłane są do handlu na okres świąteczny. Julebryg więc są to piwa z pięknymi etykietkami, które kupić możemy podczas Bożego Narodzenia. Może Was to dziwić, ale istnieje jeszcze Påskebryg, czyli piwa wysyłane na czas świąt Wielkanocnych. Julebryg z reguły były o wiele mocniejsze, niż zwykłe piwa (chociaż w dzisiejszych czasach znaleźć możemy i te zwykłe), a ich wysoki procent jak najbardziej pasował do tłustych wigilijnych potraw.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA W DANII
TRADYCYJNE DUŃSKIE OZDOBY ŚWIĄTECZNE


Może również Ci się spodoba

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *