Zapewne słyszeliście już o tradycyjnych duńskich kanapkach wypełnionych po brzegi pysznymi, lokalnymi dodatkami. Słynne smørrebrød znajdziemy w wielu różnych wariantach, zadowolą się nimi, ci, którzy kochają owoce morza, ale także ci, którzy przyzwyczajeni są do bardziej polskich smaków. Jednak nie z samych smørrebrød duńska kuchnia słynie. Poniżej stworzyliśmy dla ciebie listę smakołyków, które musisz spróbować podczas swojego pobytu w Danii. 😊

Co warto zjeść, będąc w Danii? Z jakich dań słynie Dania?


Smørrebrød podaje się zwykle na ciemnym, żytnim chlebie zwanym w Danii rugbrød. Kanapkę dekoruje się pysznymi dodatkami, takimi jak krewetki czy kawior, ale znajdziemy też odmiany bardziej pospolite z jajkiem, szynką czy ser. Kilka klasycznych smørrebrød to na przykład:

  • Dyrlægens natmad – kromka ciemnego chleba posmarowana pasztetem z plastrami solonej szynki, udekorowana czerwoną cebulką.
  • Stjerneskud to przyrządzony filet z gładzicy ułożony na chlebie tostowym udekorowany szparagami, krewetkami i kawiorem.
  • Sol over Gudhjem – kromka ciemnego chleba podawana z wędzonymi śledziem, surowym żółtkiem, cebulką i rzodkiewką.
  • Pariserbøf to natomiast mielony stek wołowy na kromce białego chleba, podawane z sałatką z buraków, cebuli, kaparów i ogórka kiszonego.

Frikadeller, czyli klopsy w duńskim wydaniu. Mielone kotleciki z mięsa wieprzowego, przygotowywane bardzo podobnie, jak nasze kotlety mielone. Podawane z ziemniakami, czerwoną kapustą lub ogórkami, ponadto istnieje wydanie rybne frikadeller, które nazywa się Fiskefrikadeller.


Tarteletter to tartaletki, które podawane są z różnym wypełnieniem, często z kurczakiem i szparagami.


Medisterpølse to pikantna kiełbasa z mielonej wieprzowiny, podawana po usmażeniu z kapustą lub Gule ærter.


Gule ærter natomiast to jedna z najstarszych potraw w Danii, jako że groch i kapusta to najstarsze duńskie warzywa. Groch należy ugotować na wywarze z mięsa i jarzyn. Gotowa zupa ma żółty kolor i jest przepyszna!


Karrysild to danie serwowane na duńskich stołach często w okolicach Wielkanocy. Karrysild to marynowane śledzie w sosie curry, podawane z cebulką i jabłkiem.


Flæskesteg to duńska wersja pieczonej wieprzowiny. Zawsze przygotowywana jest ze skwarkami, czyli skóry wieprzowej, której nie odcina się od reszty mięsa. Tradycyjnie podaje się ją podczas Bożonarodzeniowej kolacji. Podawana jest z ziemniakami lub karmelizowanymi ziemniakami (brunede kartofler) i czerwoną kapustą (rødkål).


Leverpostej to pyszny pasztet wątrobowy, w sklepach można znaleźć go w lodówkach lub w formie już podgrzanej. Rugbrød (czarny chleb) wraz z leverpostej znajduje się chyba w każdej duńskiej szkolnej stołówce i jest uwielbiany przez Duńczyków. 😉


Pølsevogn. Kiedy mówimy już o duńskiej kuchni, nie można zapomnieć również o duńskim fast foodzie, czyli duńskich hot-dogach ze smażoną cebulą i kiszonymi ogórkami. Hot-dogi podawane są często z czerwoną parówką, czyli rød pølse, remouladą lub keczupem, na który dosypuje się smażoną cebulkę i dodaje ogórki. Hot-dogi sprzedawane są na ulicznych stoiskach nazywanych pølsevogn.


Przysmaki w sezonie zimowym. | Co warto zjeść będąc w Danii?

Poza tym w Danii znajdziecie wiele smaczków dostępnych tylko w odpowiednim sezonie. Przykładowo na Æbleskiver traficie tylko w sezonie zimowym, natomiast Koldskål to letni przysmak! 😊


Æbleskiver to małe pączuszki, które tradycyjnie zajada się w okresie Bożego Narodzenia. W sumie nie potrafimy wam powiedzieć, czy dostaniecie je w jakiejś restauracji, ale na pewno znajdziecie je w każdym sklepie spożywczym w dziale zamrażarek. Wystarczy, że będziecie mieli do dyspozycji mikrofalę lub piekarnik, aby je odgrzać, a dzięki temu możecie spróbować, jakie są pyszne! Je się je z dżemem malinowym lub cukrem pudrem! 😊


Risalamande to tradycyjny deser serwowany zwykle w okresie świąt Bożego Narodzenia, podawany na stół podczas świątecznej kolacji. Risalamande to ugotowany na mleku ryż wymieszany z bitą śmietaną. Do środka dodaje się wanilię oraz kawałeczki migdałów. Całość podaje się często z gęstym sosem z wiśni, czyli z kirsebærsauce.

Przysmaki w sezonie letnim. | Z jakich dań słynie Dania?


Koldskål jest to zimny deser, który Duńczycy chętnie jedzą w upalne dni. Koldskål robi się z duńskiej maślanki kærnemælk, niskotłuszczowego mleka o kwaśnym smaku, jajka, cukru i śmietany, do którego dodaje się małe ciasteczka nazywane kammerjunker. W okresie letnim w sklepach dostępne są już w kartonikach gotowe Koldskål, które należy wlać do miseczki i dosypać do nich ciasteczek. 😊

A co spróbować słodkiego w Danii? Tradycyjne duńskie słodycze


Kanelsnegl, czyli duńską wersję szwedzkich kanelbullar. Kanelsnegl to drożdżowe bułeczki cynamonowe, popularne w Danii podczas świąt Bożego Narodzenia, ale dostępne w sklepach przez cały rok.


Wienerbrød to ciasto pochodzące z Wiednia, z które wykorzystuje się do wyrabiania w Danii bardzo dużo różnych ciast. Ciasta z Wienerbrød dekoruje się często orzechami lub lukrem.


Hindbærsnitter, czyli kruche ciasto przełożone dżemem malinowym i ozdobione z góry lukrem, a czasem również kolorową posypką.


Rødgrød med fløde to duński deser przypominający owsiankę. Podawany z czerwonymi owocami, może to być truskawka, porzeczka lub jakiekolwiek inny czerwony owoc.

Duńskie napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Co warto zjeść, będąc w Danii?


Faxe Kondi to duński, bezalkoholowy napój gazowany w smaku przypominający Sprite.


Gammel Dansk to gorzki likier ziołowy podobny do takich napojów jak niemiecki Jägermeister.


Aalborg Taffel Akvavit to napój alkoholowy podobny do brandy lub wódki, pochodzący z miasta Aalborg na Północnej Jutlandii, gdzie wiele lat był produkowany.


Mokaï to cydr produkowany przez duńską firmę Cult. Dostępny jest w wielu wariantach.


Gløgg to tradycyjny duński napój bożonarodzeniowy, podobny do grzanego wina.


Danzka Vodka, wódka produkowana z duńskiej pszenicy.


Tutaj możemy wspomnieć również o wielu markach piw, które pochodzą z Danii, jak Tuborg, Calsberg, Royal Export, czy Slots.

Teraz już wiesz, co warto zjeść, będąc w Danii. Zapisz sobie listę i wypatruj pyszności podczas swojego pobytu w Danii! 🙂

INTERESUJE CIĘ DANIA?
Zobacz również:
TRADYCYJNE DANIA ŚWIĄTECZNE W DANII
WEEKEND W KOPENHADZE. PLAN ZWIEDZANIA Z MAPĄ
UKRYTE ATRAKCJE W KOPENHADZE O KTÓRYCH NIE MIAŁEŚ POJĘCIA
CO WARTO ZOBACZYĆ W BILLUND POZA LEGOLANDEM

Może również Ci się spodoba

3 komentarze

  1. Redakcja tej strony leży i kwiczy. Składnia zdań ( szczególnie ulubione masło maślane autora tego wpisu )również leży. Nagłówek się zlewa, potrzeba spacji pomiędzy pierwszą, a drugą linią tekstu ( i tym samym, pomiędzy drugą, a trzecią ). Co oznacza 'Gløgg’ po polsku i jaki ma skład? Pomiędzy 'Tarteletter’, a 'Medisterpølse’ spacja oraz wytłuszczenie tego drugiego. Jest tego znacznie więcej. Jeżeli to jest praca darmowa i dlatego nikt się nie przyłożył do korekty, już pomijając sam szacunek do języka, to proszę daruj sobie autorze i przekieruj swą energię na coś w czym naprawdę jesteś dobry. Bo jesteś.

    1. Tak, redakcja tej strony może leżeć i kwiczeć, ale nie jest przynajmniej tak nieprzyjemna i chamska, jak Pan. Tworzą to raptem dwie osoby, z zamiłowaniem do dzielenia się z innymi, ciekawymi radami i fajnymi ciekawostkami o Danii i podróżach, a nie tuzin specjalistów od researchu, korekty tekstu. Robimy to całkowicie za darmo, nikt nam za to nie płaci, a wręcz to my płacimy za stronę i „tracimy” swój czas. Jednak jest to nasza pasja i wiele osób czerpie z tej strony inspiracje (wiemy to, dzięki wielu wiadomością prywatnym od osób, którym pomogliśmy lub które zainspirowaliśmy). Proszę przekierować swoją energię na coś pożyteczniejszego, niż wypisywanie nic niewnoszących komentarzy. Jeżeli nie podoba się Panu wpis, to jest na to rozwiązanie – proszę poszukać takich, które Panu odpowiadają.

    2. Drogi Karolu. Z tego co widzę jesteś specjalistą, albo i nawet ekspertem w dziedzinie korekty, składu, poprawności oraz bardzo wielu rzeczy. Niezmiernie nam miło, że zechciałeś przeczytać nasz tekst na naszym blogu, a zarazem niezmiernie nam przykro, że tak wielki zawód sprawiło Ci czytanie go. Jednak z tego ambarasu jest wyjście, mianowicie napisz do nas w zakładce „kontakt” w sprawie współpracy. W naszym dziale korekty i kontroli jakości, który notabene zatrudnia 21 osób, mamy wolne stanowisko najwyższego kontrolera i z wielką chęcią powitamy na nim Twoją osobę. Z wyrazami najwyższego szacunku redakcja wzdluz drogi 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *